Akupunktur

Akunpunktur

Akupunktur har använts inom den kinesiska medicinen i tusentals år.

Boka tid

Behandling av legitimerad personal

Sedan 1984 får akupunktur användas för att behandla smärta inom sjukvården, av legitimerad sjukvårdpersonal efter genomgången utbildning. För att du skall kunna boka en tid för akupunktur behöver du ha en pågående behandlingsperiod hos någon av våra legitimerade sjukgymnaster/fysioterapeuter eller arbetsterapeuter.

Vad händer vid en akupunkturbehandling?

Ordet akupunktur kommer från de latinska orden acus (nål) och pungere (att sticka). Stimuleringen aktiverar nervtrådar som dels hindrar smärtimpulsernas väg upp till hjärnan och frisätter  kroppens eget smärthämmande hormonsystem. Du upplever minskad muskelspänning och ökad genomblödning i huden och musklerna i området där nålen sitter.

Det är viktigt att du är helt frisk när du får akupunktur. Du ligger på en brits eller på en framåtlutad massagestol och är avklädd över hudområden får nålarna. En tunn foliefilm läggs över dig under behandlingen för att skapa en behaglig temperatur omkring dig och vi spelar stillsam musik om du önskar det. Med vår interntelefon du kan ringa om du vill att vi skall titta till dig en extra gång.

Flera tunna nålar

Vid en akupunkturbehandling använder vi normalt 6-18 nålar som vi placerar på specifika punkter beroende på var smärtan sitter och vilken typ av smärta det rör sig om. Själva sticket känns lite och för att stimulera akupunkturpunkterna roterar vi nålen vid upprepade tillfällen under behandlingen. Under behandlingen får du en känsla av tyngd, domning, spänning, och värmekänsla eller som en elektrisk stöt.

Behandlingstid

Behandlingstiden varierar mellan 15-30 min per tillfälle och skall ske två gånger per vecka inledningsvis. För att öka effekten av akupunktur är det en bra idé att träna lätt konditionsträning före behandlingen så som en cykeltur på våra motionscyklar.

Du märker en effekt efter 1-6 behandlingar och en normal behandlingsomgång är 6-12 ggr.

  • Hälsa i Kubik har avtal med Västra Götalandsregionen, ingår i Vårdval Rehab. Detta vårdval innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till.
  • Patientbesök 100 kr. Högkostnadsskydd och frikort gäller.
  • Ej avbokade besök 24 timmar i förväg debiteras. Gäller även för barn och för dig som har frikort.

 

https://www.1177.se/behandling–hjalpmedel/smartbehandlingar-och-rehabilitering/akupunktur