Artros

Undersökning av dina leder, rådgivning, teori och träning för dig med ledbesvär från höft, axel, händer och/eller knä.

Läs artikel i GP

Boka tid

Om artros

Artros är en vanlig kronisk sjukdom i en eller flera leder. Ofta drabbas knä- och/eller höftleder. Symtomen är bland annat smärta, svullnad och stelhet. Det kan ta upp till 10-30 år innan artrosförändringarna syns på röntgenbilder och risken för artros ökar med stigande ålder. När sjukdomen kommer tidigt beror det ofta på tidigare skada till exempel en idrottsskada.

Ledbesvär kan också orsakas av att muskulaturen runt leden är för svag, övervikt, ensidig belastning och ärftliga faktorer. Om du drabbas av värk i knä, hand och/eller höft, artros, finns en hel del att göra för att må bra och leva det liv du vill. Det finns olika sätt att lindra smärtorna, behålla en så god rörlighet som möjligt och stoppa de skadliga förändringarna i brosk, ben, ledband och muskler.

Tillhör du riskgruppen kan vi handleda dig via videomöten.

Klicka här för infoblad och datum

Artrosskola inom BOA

Bättre omhändertagande vid artros – BOA är ett nationellt arbetssätt och register som vi medverkar i. Du kommer till oss på mottagningen och får handledning i din träning. – Så att träningen verkligen blir av. Önskar du hellre träna hemma får då med dig ett träningsprogram som du kan fortsätta att träna hemma. Du kommer då till vår mottagning en gång per vecka för att få stöd i din träning.

För att du skall kunna få möjligheten att få sjukgymnastisk träning enligt det nationella riktlinjerna behöver du skrivas in i artrosskolan som består av följande:

Steg 1: Du träffar ansvarig sjukgymnast vid ett individuellt möte för undersökning och genomgång av enkät och ett par tester. Du får med dig ett anpassat hemövningsprogram att börja med.

Steg 2: Du deltar vid tre teoritillfällen (obligatoriskt).

Steg 3: Du inleder träning i samråd med ansvarig sjukgymnast och tränar under 6 veckor( 2 ggr/v). Träningen kan ske i vårt gym och i varmvattenbassäng utifrån dina önskemål. Efter träningsperioden väljer du att fortsätta din träning hos oss med träningskort om du vill, på något annat gym eller hemma.

Steg 4: Efter 3 månader träffar du ansvarig sjukgymnast igen vid ett individuellt möte för uppföljningstester.

Steg 5: Efter 12 månader kommer du till oss för ytterligare en uppföljning och du fyller i en enkät som skickas till det nationella registret.

  • Hälsa i Kubik har avtal med Västra Götalandsregionen, ingår i Vårdval Rehab. Detta vårdval innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till.
  • Individuellt besök 100 kr. Högkostnadsskydd och frikort gäller.
  • Ej avbokade besök 24 timmar i förväg debiteras 175 kr. Gäller även för barn och för dig som har frikort.