Smärtlindring, aktivitet

Vid långvarig smärta gäller det ofta att lära sig leva ett bra liv trots besvären.

Boka tid

En mycket bra hjälp är att komma igång med ett fysiskt mer rörligt liv. Fysisk aktivitet kan ha rent smärtlindrande effekter! Motion och träning kan dessutom motverka muskelspänningar som orsakats av smärtan och bidra till att man blir gladare och starkare.

De fysiskt aktiva klarar av mer smärta utan att besväras av den. Man måste inte vara aktiv idrottare och träna hårt för att öka sin smärttolerans på det här sättet – alla får denna positiva effekt av fysisk aktivitet. Dessutom blir man lättare till sinnes av att röra på sig. Långvarig smärta kan vara svår att komma tillrätta med och hitta rörelseglädjen. Ju längre tid man har haft värkbesvär desto mer komplicerat blir det att bli av med dem. Hjärnan får svårt att tolka signalerna från kroppen och känner inte skillnaden mellan att muskler arbetar och att det värker. Långvarig smärta kan påverka smärtsystemet och kan göra att man lättare får ont. Dessutom kan psyket påverkas negativt.

  • Hälsa i Kubik har avtal med Västra Götalandsregionen, ingår i Vårdval Rehab. Detta vårdval innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till
  • Sjukgymnastikbesök 100 kr. Högkostnadsskydd och frikort gäller.
  • Ej avbokade besök 24 timmar i förväg debiteras. Gäller även för barn och för dig som har frikort.

För att bryta den negativa spiralen har vi lagt upp ett program där syftet är att du skall hitta rörelseglädjen och komma igång med regelbunden fysisk aktivitet. Du får prova både individuell träning och gruppträning i olika former. Du instrueras av erfarna sjukgymnaster/fysioterapeuter och du träffar regelbundet, ca 1 gång/vecka ”din egen sjukgymnast”. Vid dessa inbokade besök gäller högkostnadsskyddet. Tillgång till gruppträningen sker med träningskort.