Arbetsterapi

Arbetsterapi vid handbesvär undersöks och åtgärder sätts in under handledning av arbetsterapeut på Hälsa i Kubik i Mölndal

Arbetsterapi är den vetenskap som studerar människans förmåga att utföra arbetssysslor eller andra aktiviteter i vardagliga livet, framför allt vid skada, sjukdom eller annan funktionsnedsättning.

Våra områden

Hjälpmedel

Hjälpmedelsrådgivning och förskrivning.

Vi har ett buffertlager med hjälpmedel för att snabbt kunna prova ut och förskriva ett lämpligt hjälpmedel som du sedan får använda som ett lån.

Handträning

Handträning för handens rörlighet och styrka är viktigt för att minska besvär. Att träna upp handens funktion vid till exempel artros eller efter en operation är av stor betydelse. Välj ”Nybesök arbetsterapi” när du bokar.

Funktionsbedömning

En funktionsbedömning är en utredning som görs av fysioterapeuter och arbetsterapeuter på remiss från din vårdcentral. Välj ”Nybesök arbetsterapi” när du bokar.

Andningsskola

Din andning är det kraftfullaste verktyget för att sänka din inre stress och därmed minska upplevelsen av andnöd.

Vardagsbalans

Patientutbildningen ”Vardagsbalans” bygger på det vetenskapligt framtagna programmet ReDo och leds av certifierad legitimerad arbetsterapeut. Boka ”Nybesök arbetsterapi”.

Sömnproblem och sömnskola

I vår sömnskola får du hjälp med dina sömnproblem. Möten på vår mottagning. Boka ”Nybesök arbetsterapi”.

Syftet med arbetsterapi är att hjälpa individer att återfå önskad aktivitetsförmåga och också att arbeta med förebyggande åtgärder. De arbetsterapeutiska insatserna fokuserar på att ta vara på de förmågor som individen besitter och utifrån detta finna ett alternativt tillvägagångssätt, träna för att återfå förmåga helt eller delvis och ge råd vid anpassning av den fysiska miljön.

Många människor kan inte leva livet fullt ut på grund av skada, sjukdom eller funktionsnedsättning. Men med stöd av en arbetsterapeut kan de klara vardagen, vara delaktiga i samhället och känna att livet är meningsfullt.

Några saker som arbetsterapeuten kan hjälpa dig med:

– Handträning

– Hjälpmedelrådgivning och förskrivning

– Hembesök i närområdet, vid behov

– Stresshantering och vardagsrevidering

– Träning av Allmän daglig livsföring – ADL

På våra undersidor kan du läsa om; handträning, andningsskola, sömnproblem och sömnskola, funktionsbedömning, vardagsbalans, och sjukskrivningsprocessen.

Hälsa i Kubik har avtal med Västra Götalandsregionen

Vi ingår i Vårdval Rehab. Detta vårdval innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till. Individuellt besök 200 kr. Är du äldre än 85 år eller yngre än 20 år betalar du ingen patientavgift. Högkostnadsskydd och frikort gäller. Ej avbokade besök 24 timmar i förväg debiteras. Gäller även för barn och för dig som har frikort.

Hälsa i Kubik hjälper dig som har behov av arbetsterapi

Med arbetsterapi hjälper vi dig förebygga, lösa och mildra de begränsningar som en sjukdom eller skada kan innebära i din vardag. Vi hjälper också dig som har en medfödd funktionsnedsättning till ett bra liv. Arbetsterapeuten arbetar med inriktning aktivitet och hjälper till med utprovning av hjälpmedel, lägger upp träningsprogram och utför behandling.
Vi finns i Mölndal och har patienter och kunder från hela Västra Götaland:

Ale, Alingsås, Bengtsfors, Bollebygd, Borås, Dals-ed, Essunga, Falköping, Färgelanda, Grästorp, Gullspång, Göteborg, Götene, Herrljunga, Hjo, Härryda, Karlsborg, Kungälv, Lerum, Lidköping, Lilla Edet, Lysekil, Mariestad, Mark, Mellerud, Munkedal, Mölndal, Orust, Partille, Skara, Skövde, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Svenljunga, Tanum, Tibro, Tidaholm, Tjörn, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vara, Vårgårda, Vänersborg, Åmål, Öckerö kommun