Akupunktur

Akupunktur som smärtlindring ges av fysioterapeut eller arbetsterapeut hos Hälsa i Kubik i Mölndal

Akupunktur har använts inom den kinesiska medicinen i tusentals år.

Behandling av legitimerad personal

Legitimerad sjukvårdspersonal får efter genomgången utbildning använda akupunktur för att behandla smärta inom sjukvården, detta gäller sedan 1984.
För att du skall kunna boka en tid för akupunktur behöver du ha en pågående behandlingsperiod hos någon av våra legitimerade fysioterapeuter eller arbetsterapeuter och behandlingen skall vara medicinskt motiverad.

Vad händer vid en akupunkturbehandling?

Ordet akupunktur kommer från de latinska orden acus (nål) och pungere (att sticka). Stimuleringen aktiverar nervtrådar som dels hindrar smärtimpulsernas väg upp till hjärnan och frisätter  kroppens eget smärthämmande hormonsystem. Du upplever minskad muskelspänning och ökad genomblödning i huden och musklerna i området där nålen sitter.

För att göra akupunktur ska man vara helt frisk. Du ligger på en brits eller på en framåtlutad massagestol och är avklädd över hudområden får nålarna.

Vi skapar en behaglig temperatur för dig under behandlingen genom att vi lägger en tunn foliefilm över dig. Vill du att vi spelar stillsam musik under behandlingen gör vi det. Med vår interntelefon kan du ringa om du vill att vi skall titta till dig en extra gång.

Flera tunna nålar vid akupunktur

Vid en akupunkturbehandling använder vi normalt 6-18 nålar som vi placerar på specifika punkter beroende på var smärtan sitter och vilken typ av smärta det rör sig om. Själva sticket känns lite och för att stimulera akupunkturpunkterna roterar vi nålen vid upprepade tillfällen under behandlingen. Under behandlingen får du en känsla av tyngd, domning, spänning, och värmekänsla eller som en elektrisk stöt.

Behandlingstid för akupunktur

Behandlingstiden varierar mellan 15-30 min per tillfälle och skall ske två gånger per vecka inledningsvis. För att öka effekten av akupunktur är det en bra idé att träna lätt konditionsträning före behandlingen så som en cykeltur på våra motionscyklar.

Du märker en effekt efter 1-6 behandlingar och en normal behandlingsomgång är 6-12 ggr.

Boka enkelt online!

Hälsa i Kubik som vårdval

  • Hälsa i Kubik har avtal med Västra Götalandsregionen, ingår i Vårdval Rehab. Detta vårdval innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till.
  • Patientbesök 200 kr. Högkostnadsskydd och frikort gäller.
  • Är du yngre än 20 år eller äldre än 85 år betalar du ingen patientavgift.
  • Ej avbokade besök 24 timmar i förväg debiteras. Gäller även för dig som inte betalar patientavgift.