Artros och artrosskola

Artrosskola innebär kunskap om artros och personlig handledning i träning i Hälsa i Kubiks gym i Mölndal. Digital artrosskola finns också.

Artrosdiagnos ställer vi efter en klinisk undersökning av dina leder.

Läs artikel i GP

Vad är artros?

Artros är en vanlig kronisk sjukdom i en eller flera leder. Artros drabbar ofta knä- och/eller höftleder och de vanligaste symtomen vid artros är smärta, svullnad och stelhet. Artrosförändringar i lederna syns ofta inte förrän efter 10-30 år och risken för artros ökar med stigande ålder. När besvären av artros kommer tidigt beror det ofta på tidigare skada till exempel en idrottsskada.

Eventuella besvär i och med artros

Besvär av artros kan också orsakas av att muskulaturen runt leden är för svag, övervikt, ensidig belastning och ärftliga faktorer. Om du drabbas av artros i knä, hand och/eller höft, finns en hel del att göra för att må bra och leva det liv du vill.

Hur vi kan hjälpa dig

Vi undersöker dina besvär noggrant för att ta reda på om dina besvär handlar om artros och ger dig råd utifrån undersökningsfynden.

Inom vår artrosskola får du lära dig olika sätt att lindra smärtorna, behålla så god rörlighet som möjligt och att stoppa de skadliga förändringarna i brosk, ben, ledband och muskler.
Artrosskolan grundar sig på ett nationellt framtaget utbildningsmaterial som grundar sig på senare års forskning om artros. Du får lära dig hur du på bästa sätt lindrar besvär med personligt framtagna rörelser som vi följer upp och utvecklar  individuellt samt den teoretiska kunskapen som finns idag om artros.

Det finns möjlighet för digital artrosskola och för fysiska möten på mottagningen.

Klicka här för infoblad och datum

Artrosskola

Bättre omhändertagande vid artros är ett nationellt arbetssätt och register som vi medverkar i. Syftet är att säkerställa god kvalitet vid artros och att fortsätta att utveckla kunskapen kring artros.

Artrosskolan börjar med att du kommer till vår mottagning och genomgår en individuellt undersökning. Du får bland annat testa din gångförmåga, styrka, rörlighet, balans och du fyller i en enkät. Vi utformar därefter ett individuellt träningsprogram, utifrån undersökningsfynden, som du kan börja träna med direkt när du kommer hem.

Du kommer sedan till vår mottagning för att träna andra övningar som innefattar bland annat cykling på motionscykel med lätt motstånd och styrketräningsutrustning. Du får handledning i hur du skall utföra övningarna, hur du skall dosera dem och du får stöd för att träningen verkligen blir av. Redan efter fem träningstillfällen med handledning brukar de flesta uppleva att träningen minskar besvären av artrosen.

Önskar du hellre träna hemma får du med dig ett träningsprogram som du kan fortsätta att träna hemma och som vi följer upp regelbundet digitalt eller på plats hos oss.

Artrosskolans riktlinjer för god kvalitet

Steg 1: Du träffar ansvarig fysioterapeut eller arbetsterapeut vid ett individuellt möte för undersökning och genomgång av enkät och ett par tester. Du får med dig ett anpassat hemövningsprogram att börja med.

Steg 2: Du deltar vid tre teoritillfällen  i artrosskolan (obligatoriskt)på plats hos oss.

Steg 3: Du inleder träning i samråd med ansvarig fysioterapeut och tränar under 6 veckor( 2 ggr/v). Träningen kan ske i vårt gym eller i varmvattenbassäng på nya Åbybadet. Efter träningsperioden väljer du att fortsätta din träning hos oss med träningskort om du vill, på något annat gym eller hemma.

Steg 4: Efter 3 månader träffar du ansvarig fysioterapeut igen vid ett individuellt möte för uppföljningstester.

Steg 5: Efter 12 månader kommer du till oss för ytterligare en uppföljning och du fyller i en enkät som skickas till det nationella registret.

Hälsa i kubik som vårdval

  • Hälsa i Kubik har avtal med Västra Götalandsregionen, ingår i Vårdval Rehab. Detta vårdval innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till.
  • Individuellt besök 200 kr. Högkostnadsskydd och frikort gäller.
  • Är du yngre än 20 år eller äldre än 85 år betalar du ingen patientavgift.
  • Ej avbokade besök 24 timmar i förväg debiteras. Gäller även för dig som inte betalar patientavgift.

Boka smidigt online!