Hem / Fysioterapi / Artros och artrosskola
Artrosdiagnos ställer vi efter en klinisk undersökning av dina leder.
Läs artikel i GP
Artros är en vanlig kronisk sjukdom i en eller flera leder. Artros drabbar ofta knä- och/eller höftleder och de vanligaste symtomen vid artros är smärta, svullnad och stelhet. Artrosförändringar i lederna syns ofta inte förrän efter 10-30 år och risken för artros ökar med stigande ålder. När besvären av artros kommer tidigt beror det ofta på tidigare skada till exempel en idrottsskada.
Besvär av artros kan också orsakas av att muskulaturen runt leden är för svag, övervikt, ensidig belastning och ärftliga faktorer. Om du drabbas av artros i knä, hand och/eller höft, finns en hel del att göra för att må bra och leva det liv du vill.
Vi undersöker dina besvär noggrant för att ta reda på om dina besvär handlar om artros och ger dig råd utifrån undersökningsfynden.
Inom vår artrosskola får du lära dig olika sätt att lindra smärtorna, behålla så god rörlighet som möjligt och att stoppa de skadliga förändringarna i brosk, ben, ledband och muskler. Artrosskolan grundar sig på ett nationellt framtaget utbildningsmaterial som grundar sig på senare års forskning om artros. Du får lära dig hur du på bästa sätt lindrar besvär med personligt framtagna rörelser som vi följer upp och utvecklar individuellt samt den teoretiska kunskapen som finns idag om artros.
Vi erbjuder individuella möten på mottagningen och / eller videomöten.
Klicka här för infoblad och datum
Bättre omhändertagande vid artros, vilket förkortas BOA, är ett nationellt arbetssätt och register som vi medverkar i. Syftet är att säkerställa god kvalitet vid artros och att fortsätta att utveckla kunskapen kring artros.
Artrosskolan börjar med att du kommer till vår mottagning och genomgår en individuellt undersökning. Du får blanda annat testa din gångförmåga, styrka, rörlighet, balans och du fyller i en enkät. Vi utformar därefter ett individuellt träningsprogram, utifrån undersökningsfynden, som du kan börja träna med direkt när du kommer hem.
Du kommer sedan till vår mottagning för att träna andra övningar som innefattar bland annat cykling på motionscykel med lätt motstånd och styrketräningsutrustning. Du får handledning i hur du skall utföra övningarna, hur du skall dosera dem och du får stöd för att träningen verkligen blir av. Redan efter fem träningstillfällen med handledning brukar de flesta uppleva att träningen minskar besvären av artrosen.
Önskar du hellre träna hemma får du med dig ett träningsprogram som du kan fortsätta att träna hemma och som vi följer upp regelbundet digitalt eller på plats hos oss.
Steg 1: Du träffar ansvarig fysioterapeut eller arbetsterapeut vid ett individuellt möte för undersökning och genomgång av enkät och ett par tester. Du får med dig ett anpassat hemövningsprogram att börja med.
Steg 2: Du deltar vid tre teoritillfällen i artrosskolan (obligatoriskt)på plats hos oss eller via video.
Steg 3: Du inleder träning i samråd med ansvarig fysioterapeut och tränar under 6 veckor( 2 ggr/v). Träningen kan ske i vårt gym (eller Åbys bassäng när den inte är avstängd pga Corona.) Efter träningsperioden väljer du att fortsätta din träning hos oss med träningskort om du vill, på något annat gym eller hemma.
Steg 4: Efter 3 månader träffar du ansvarig fysioterapeut igen vid ett individuellt möte för uppföljningstester.
Steg 5: Efter 12 månader kommer du till oss för ytterligare en uppföljning och du fyller i en enkät som skickas till det nationella registret.
Du kan nu få rådgivning angående dina besvär. Boka enkelt tid online så ringer vi dig.
Krävs vidare undersökning finns möjlighet att boka fysiskt besök inom 1-3 dagar.
Fysiskt besök på plats kostar 100 kr i patientavgift. Högkostnadsskydd och frikort gäller.
Boka telefonrådgivning