Graviditetsbesvär stöd i 3 steg

Träningscenter - Graviditetsbesvär går påverka med rätt doserad träning

Graviditetsbesvär går att påverka med råd och träning för dig som är gravid eller nyligen har varit gravid. Missa inte vår MammaHälsa utbildning!

Steg 1: Graviditetsbesvär belyser vi i vår MammaHälsa Utbildning

De två första torsdagarna i månaden kan du boka dig till en utbildning om hur du kan minska besvären under graviditeten med bland annat träning och hur du bör gå tillväga efter en graviditet. Boka deltagande i MammaHälsa utbildningen via vår reception.

 

Steg 2: Nybesök vid graviditetsbesvär före eller efter förlossning

Du bokar ett individuellt besök och får dina besvär undersökta. Graviditetsbesvär är relativt vanligt när man väntar barn. Smärta eller värk runt bäckenlederna i korsryggen och/eller över blygdbenet, ibland med utstrålande smärta över stuss och/eller i benen kan drabba alla gravida. Det kan finnas flera orsaker till dessa besvär. Det är viktigt att veta orsaken till smärtan för rätt insats. Graviditetsrelaterad bäckensmärta är inte farligt för barnet. En del gravida kan få besvär i bröstryggen, ibland med utstrålande smärta över bröstkorgen.

 

Steg 3: MammaHälsa utbildning  vid graviditetsbesvär – praktik och teori

Vår MammaHälsa utbildning innefattar ett besök för undersökning och bedömning utifrån de symtom som du har. Därefter läggs en behandlingsplan upp tillsammans med din terapeut.

Du deltar sedan i två teoritillfällen med viktig information till dig som planerar att bli gravid, är gravid eller som nyss varit gravid. Vi belyser vad som sker i kroppen och hur träningen kan se ut under och efter en graviditet samt förlossning. Vi reder även ut begrepp som bäckenbottendysfunktion och rectus diastas (magmuskeldelning).

I utbildningen ingår två  träningstillfällen per vecka under fyra veckor, för att träna upp bäckenbotten-, mag- och ryggmusklerna inifrån och ut för att ta dig tillbaka till tidigare aktivitetsnivå.

 

Hur vi hjälper dig med dina graviditetsbesvär

Vi hjälper till mer besvärslindring med t.ex TENS eller akupunktur, råd & information kring orsaken till dina besvär, träningsråd och träning i varmvattenbassäng. Vi säljer också bäckenledsbälten som hjälper många med foglossningsbesvär

Illamående under graviditet kan behandlas hos fysioterapeut med bl a akupunktur, detta görs i samråd med Mödrahälsovården.

Minska besvär med vattengympa och/eller Pilatesträning – är skön träning av de djupa musklerna i rygg, mage, bäcken, skuldror och nacke.

Här finner du mer information om Pilatesträningen.

 

Smärtlindring vid förlossning:

Uthyrning av TENS-femina som använda i smärtlindrande syfte med god effekt under bl a öppnings-skedet. Du kan boka tid för uthyrning av TENS-femina 4 veckor före beräknad förlossning. Hyreskostnad 600 kr.

Besvär efter graviditeten

De flesta blir helt bra efter förlossning. Om bäckensmärta kvarstår 3-4 månader efter förlossning kan det vara bra att få hjälp av fysioterapeut. Det vanligaste är att muskulaturen behöver bli starkare igen. Även vid nytillkomna besvär i form av smärta runt bäcken och/eller i rygg i samband med eller efter förlossning är du välkommen att kontakta oss. Vårdavtal finns – högkostnadsskydd och frikort gäller.

Hälsa i Kubik som vårdval

Vi samarbetar med läkare och mödravårdscentraler.

  • Hälsa i Kubik har avtal med Västra Götalandsregionen, ingår i Vårdval Rehab. Detta vårdval innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till
  • Individuellt besök 200 kr. Högkostnadsskydd och frikort gäller.
  • Är du yngre än 20 år betalar du ingen patientavgift.
  • Ej avbokade besök 24 timmar i förväg debiteras. Gäller även för dig som inte betalar patientavgift.

Boka smidigt online!