Handträning

Handträning

Handträning för handens rörlighet och styrka är viktigt för att minska besvär. Att träna upp handens funktion vid till exempel artros eller efter en operation är av stor betydelse. Välj ”Nybesök arbetsterapi” när du bokar.

Vad innebär handträning?

Handträning är ett sätt att bland annat påverka en obalans i hand- och fingerleder. På grund av besvär och smärta i tumbasen vid tumbasartros, kompenserar många för smärtan och drar in tummen i handflatan. Tummen vandrar så att säga in i handen. Detta gör att man kan få sammandragningar i muskler och senor i handen, vilket leder till minskad rörlighet i hand och fingrar. Dessa obalanser går att påverka med träning. Med ett individuellt utformat träningsprogram och uppföljningar för att utveckla träningen kan du påverka dessa besvär så  att belastningen sker i rätt läge i leden.

Många med artrosbesvär från knän och höfter har även påverkan i händerna men det är vanligt att man inte söker sjukvården för dessa besvär. Men idag vet via via forskning att handbesvär går att påverka med individuellt utformad handträning.

Hur vi hjälper dig med din handträning

Vi hjälper till att anpassa träningen så att den passar dina behov. Utifrån det generella smittoläget Covid -19 och generella restriktioner kan vi också träffas via ett videomöte.

För att variera, stegra och utveckla handträningen används enkla träningsredskap så som gummiband, mjuka skumträningsbollar med olika motstånd och fjädermotståndsredskap. Handträningen följs upp med bland annat mätning av din handstyrka.

Vid fysiska träffar inleder vi i vissa fall handträningen med att värma upp händerna med ljummet paraffin – en ren njutning!

Infoblad handträning klicka här!

Hälsa i Kubik som vårdval

  • Hälsa i Kubik har avtal med Västra Götalandsregionen, ingår i Vårdval Rehab. Detta vårdval innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till
  • Patientbesök individuellt 200 kr. Högkostnadsskydd och frikort gäller.
  • Är du yngre än 20 år eller äldre än 85 år betalar du ingen patientavgift.
  • Ej avbokade besök 24 timmar i förväg debiteras. Gäller även för dig som inte betalar patientavgift.

Boka enkelt tid online!