Fysioterapi
Fysioterapi (tidigare kallat sjukgymnastik), är ett sätt för att behandla och åtgärda dina besvär oavsett om du är idrottsman, motionär eller om du har besvär relaterat till arbetsbelastning, sjukdom eller ålder.
Vad är det för skillnad på sjukgymnastik och fysioterapi?
Sedan första januari 2014 har sjukgymnaster en ny skyddad yrkestitel, fysioterapeut, vilket innebär att examinerade sjukgymnaster efter detta datum kallas för fysioterapeuter. Titeln sjukgymnast finns kvar och förblir en skyddad yrkestitel så länge det finns sjukgymnaster. Namnbytet gjordes eftersom fysioterapeut stämmer bättre i ett internationellt perspektiv.
Ett legitimationsyrke som fysioterapeut och arbetsterapeut innebär bland annat att arbetet ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, och att Socialstyrelsen granskar yrkesutövningen. Personen är personligt ansvarig för sitt arbete och dokumentation samt riskerar att bli personligen granskad.
Fysioterapi: Effektiva åtgärder för många besvär
Fysioterapi är effektiva åtgärder för många besvär. Inom primärvårdsområdet, som Hälsa i Kubik verkar inom, finns patienter i alla åldrar. Barn under förskoleåldern behandlas vanligen av barnsjukhusens fysioterapeuter. Arbetsfältet för fysioterapeuter är väldigt brett och inkluderar ortopedi, hjärta och cirkulation, smärta, stress, andning, ergonomi, psykisk ohälsa och fysisk inaktivitet.
All rådgivning, behandling och träning inom fysioterapi är individuell och särskilt anpassad efter dina enskilda behov och vilar på vetenskaplig grund. Åtgärderna kan handla om rådgivning för egenvård och uppföljning, behandlingar under en begränsad period med utvärdering av effekten, eller handledning i träning för att utveckla rörelseval, rörelseutföranden och dosering.
Fysioterapi på Hälsa i Kubik
På Hälsa i Kubik har vi stor erfarenhet av många ortopediska besvär såsom rygg- och nackbesvär, whiplash, ”musarm”, axlar, knän och höfter. Vi erbjuder fysioterapi och rehabilitering efter skada, vid besvär som har uppkommit successivt eller efter operation.
Vår fysioterapi erbjuder goda möjligheter till handledning i träning i vårt välutrustade gym eller i bassängen på Åbybadet. Du kan därefter övergå till fortsatt hälsoutveckling inom vår friskvårdsverksamhet och/eller egenvård.
Inom fysioterapin på Hälsa i Kubik kan vi också vara en del av rehabiliteringen vid hjärtbesvär, lungsjukdomar som KOL och vid stressrelaterade besvär såsom nedstämdhet och depression.
Vi lägger tillsammans med dig upp en aktiv, målinriktad behandlingsplan som vi sedan utvärderar kontinuerligt. Vi vill vara närvarande i din träning för att ge dig stöd och uppmuntran. Du som patient är delaktig och tar eget ansvar. Vi stöttar dig med motivationsarbetet.
När behöver man fysioterapi?
Fysioterapi och rehabilitering kan vara det bästa valet i många situationer. Om du har skadat knät på en skidresa, har stressrelaterade besvär, eller har långvariga problem med nacke, rygg, axlar, knän och fötter – fysioterapi jobbar med att lösa det mesta inom kropp och själ.
Om du har haft en stroke eller hjärtbesvär kan fysioterapi också vara det bästa alternativet för att återfå bästa möjliga funktion.
Fysioterapi förekommer också inom området ergonomi, en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet inom industrin. Syftet med ergonomi är att förebygga belastningsskador vid tunga lyft eller vid långvariga repetitiva arbetsmoment. Många problem uppstår när man har dålig ergonomi och inte rör sig tillräckligt mycket i vardagen.
Om du känner igen dig i något av dessa besvär, ta gärna kontakt med oss på Hälsa i Kubik! Vi ligger i Mölndal på gränsen till Göteborg och fokuserar på just fysioterapi, arbetsterapi och träning.
Ingen remiss behövs, utan det är bara att kontakta oss eller boka tid!
Fysioterapi vid psykisk ohälsa
Att använda fysioterapi för att förbättra psykisk hälsa blir alltmer vedertaget i Sverige. Forskning visar att fysisk aktivitet under handledning av fysioterapeut är en mycket betydelsefull åtgärd vid psykisk ohälsa. Vid depression är fysisk aktivitet förstahandsalternativet som behandling och har lika stor positiv effekt som antidepressiva läkemedel och kognitiv beteendeterapi.
Allt fler utvecklar psykisk ohälsa i samhället idag. Det är den största anledningen till sjukfrånvaro i Sverige, och cirka 48% av alla sjukskrivningar beror på detta. Psykisk ohälsa påverkar också den fysiska hälsan negativt – kropp och själ påverkar varandra. Fysioterapeuten kan vara ett stöd med rådgivande samtal, avspänningstekniker, kroppskännedom och träning av den fysiska prestationsförmågan utifrån individens förutsättningar. Forskning visar att träning och fysisk aktivitet har en positiv påverkan på sömnsvårigheter, stress, ångest och depression.
Träning påverkar vår hjärna positivt med utsöndring av ”må-bra-hormoner” som framkallar känslor av välbehag, glädje, lust och smärtlindring.
Kort och gott: Med hjälp av fysisk aktivitet, vilket är just vad fysioterapi erbjuder, får man bättre koncentrationsförmåga, sover bättre, blir allmänt piggare och känner sig mindre stressad i vardagen.
Arbetsterapi och fysioterapi – hur kompletterar de varandra?
Arbetsterapeutens mål är att tillsammans med patienten hitta lösningar som ska leda till att klara av uppgifter i hemmet, på kontoret eller på fritiden. Det kan handla om att du med hjälp av ett hjälpmedel eller anpassning av hemmet kan utföra vad du önskar i din vardag. Både fysioterapeuten och arbetsterapeuten från Hälsa i Kubik kan komma hem till dig vid behov.
Ett specialområde för arbetsterapeuter är handbedömningar och träning efter handskador och handoperationer. Fysioterapeuter och arbetsterapeuter samverkar kring psykisk ohälsa. Smärtbehandling med akupunktur är ett annat gemensamt område för de båda yrkeskategorierna.
Vi på Hälsa i Kubik erbjuder både arbetsterapi och fysioterapi – du hittar oss i Mölndal vid gränsen till Göteborg!
Hälsa i Kubik – ditt center för fysioterapi, arbetsterapi och träning
Hälsa i Kubik är ett träningscenter som fokuserar på fysioterapi, arbetsterapi och träning. Vi har funnits i området sedan 2008 med avtal med Västra Götalandsregionens sjukvård inom Vårdval Rehab och uppfyller alla de kvalitetskrav som Västra Götalandsregionen ställer på verksamheten.
Ingen remiss krävs för att boka tid hos oss. Du kan välja att boka tiden via vår hemsida med vår webbokning eller ringa till oss. Telefon: 031-169740.
Remiss för fysioterapi eller arbetsterapi behövs inte
Du behöver ingen remiss för att få vård, men har du fått en remiss av din läkare, vill vi gärna att du tar den med dig. Har du en muntlig rekommendation eller besked från din läkare att använda fysioterapi, vill vi gärna veta vad läkaren heter och när du fick beskedet.
Nybesök fysioterapi
Tänk på att ta med dig legitimation när du kommer till oss första gången. Du betalar ditt besök, 200 kr, med betalkort eller swish. Vi kan inte fakturera dig patientavgiften.
Du som är under 20 år eller över 85 år betalar ingen patientavgift.
När du kommer första gången till fysioterapeuten får du fylla i ett frågeformulär. Vi gör en undersökning, intervjuar dig om dina besvär, lyssnar av dina förväntningar och lägger därefter upp en planering för de olika rehabåtgärderna som vi tillsammans med dig kommer fram till. Om du har ett frikort är det bra om du även tar med dig det.
Möjligheter till hembesök och vård på distans
Utifrån dina behov och det generella smittoläget/generella restriktioner har vi också möjlighet till hembesök, att träffa dig utomhus och till vård på distans via ett videomöte eller telefonrådgivning.
Röntgensvar och mediciner
Tag gärna med en kopia på aktuella röntgensvar och andra undersökningssvar. Det är värdefullt för oss att veta vilka mediciner du tar. Ta gärna reda på vad de heter och skriv ner dem — mediciner har ofta krångliga namn som är svåra att komma ihåg.
Högkostnadsskydd och frikort
Frikort för öppenvård gäller hos oss. Den som inte har frikort betalar 200 kronor för varje behandling. Frikort i öppen vård utfärdas när man under en tolvmånadersperiod betalat 1 400 kronor inom vårdval rehab, läkare eller annan sjukvårdande behandling. Vi utfärdar ditt frikort i e-frikortsystemet.
Avbokning
Tänk på att avboka din tid 24 timmar i förväg annars debiteras besöket enligt de regler som gäller inom Västra Götalandsregionens sjukvård. Du avbokar lättast ditt besök genom att logga in via vår webbokning eller att ringa oss. Det går att avboka tiden fram till 24 timmar före utsatt tid. Du kan också kommunicera med oss via 1177.
Fysioterapi för dig som bor i:
Ale, Alingsås, Bengtsfors, Bollebygd, Borås, Dals-Ed, Essunga, Falköping, Färgelanda, Grästorp, Gullspång, Göteborg, Götene, Herrljunga, Hjo, Härryda, Karlsborg, Kungälv, Lerum, Lidköping, Lilla Edet, Lysekil, Mariestad, Mark, Mellerud, Munkedal, Mölndal, Orust, Partille, Skara, Skövde, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Svenljunga, Tanum, Tibro, Tidaholm, Tjörn, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vara, Vårgårda, Vänersborg, Åmål, Öckerö kommun.