Patientavgift 200 kr. Frikort gäller. Ingen remiss krävs.

TENS – smärtlindring utan biverkningar

Letar du efter en smärtlindringsmetod som inte innebär att du behöver ta mediciner? Då kan TENS vara något för dig! På Hälsa i Kubik erbjuder vi TENS-behandlingar som är ett säkert och effektivt hjälpmedel för egenvård.

Vad är TENS?

TENS står för Transkutan Elektrisk Nervstimulering och är en kliniskt beprövad metod som används dagligen av fysioterapeuter och andra vårdgivare. Behandlingen är säker och har inga biverkningar, till skillnad från många smärtlindrande tabletter.

Hur fungerar TENS?

TENS arbetar tillsammans med kroppens egna system för att lindra smärta. Elektroder som ser ut som stora plåster placeras på huden där du har ont. Dessa är kopplade till en TENS-stimulator som skickar ut impulser som blockerar smärtsignalerna till hjärnan.

Användningsområden för TENS

  • Ledsmärta vid artros: TENS är effektiv för att lindra smärta i leder som påverkas av artros.
  • Rygg- och nackbesvär: Vi använder ofta TENS för att behandla rygg- och nacksmärta.
  • Mensvärk och förlossningssmärta: Elstimulering är också effektiv mot menssmärta och kan användas under förlossning för smärtlindring.

Olika typer av stimulering

  • Högfrekvent stimulering: Förstahandsvalet vid både akut och långvarig smärta. Den blockerar smärtan genom att sända impulser till nervsystemets smärthämmande mekanismer.
  • Lågfrekvent stimulering: Denna typ av stimulering ger smärtlindring genom att stimulera musklerna. Elektroderna placeras på en muskel i det smärtande området så att du ser en muskelkontraktion. Detta frisätter morfinliknande ämnen, endorfiner, som lindrar smärtan.

Varför välja TENS?

  • Inga biverkningar: TENS är en säker behandlingsmetod utan biverkningar.
  • Minskat behov av medicin: Med TENS kan många minska sitt behov av smärtlindrande mediciner.
  • Förbättrad cirkulation: Elstimulering ökar blodcirkulationen och kan även användas för behandling av långvariga bensår.

Boka en tid för fysioterapi hos Hälsa i Kubik

Är du intresserad av att prova TENS som smärtlindringsmetod? Boka en tid för fysioterapi hos oss. Vi på Hälsa i Kubik visar dig hur du använder TENS-apparaten på bästa sätt och hjälper dig att komma igång med behandlingen.